dinsdag 25 januari 2011

Helga van Leur RTL weervrouw uit de kleren @ Bekende Nederlandse Vrouwen


Onderzoeksbureau GFK heeft bekend gemaakt dat RTL weervrouw Helga van Leur de beste weerman/vrouw van het land is. Piet Paulusma eindigde op een tweede plek en Erwin Krol werd derde. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt.

Weer babe Helga van Leur is vooral erg populair bij de jongeren. Winnaar van 2006 Piet Paulusma kreeg nu 18.9 procent van de stemmen, tegen 18.8 procent voor Erwin Krol. Bekende Nederlandse Vrouw Helga van Leur stak daar met kop en schouders bovenuit met ruim 24 procent van de stemmen.

Wat bekendheid betreft scoort Paulusma het best. Van de ondervraagden wist 63 procent meteen over wie het ging als zijn naam werd genoemd. Helga van Leur is bij 38 procent bekend.

De weerman- of vrouw van het jaar wordt om de twee jaar gekozen.

Helga van Leur werd tijdens de uitzending van Editie NL 'overvallen' met het nieuws. Ze was met stomheid geslagen. "Ik sta niet snel met mijn mond vol tanden, maar nu weet ik even niet wat ik moet zeggen", zei RTL-weervrouw die in 1998 al werd uitgeroepen tot weervrouw van de wereld.

De beste weervrouw van de wereld heet Helga van Leur en werkt bij RTL. Het predicaat 'de beste' is de 28-jarige ingenieur begin dit jaar toegekend door een grote groep collega's, op een internationaal congres voor meteorologen in Frankrijk. Uit honderd compilaties van weerpraatjes uit de hele wereld werd haar presentatie het meest enthousiast ontvangen. Ze is er zelf bescheiden onder. 'Ik wist niet wat ik hoorde. Ik de beste weervrouw van de wereld? Wat een onzin. Maar leuk is het wel natuurlijk.'

Van jongs af aan heeft Helga van Leur al iets met het weer. 'Ik wilde weten hoe een regenboog ontstaat. En hoe het kan dat het vandaag koud is en morgen hartstikke warm. Stel je voor: de atmosfeer is een laag van een kilometer of tien dik, waarin zoveel gebeurt. Dat is prachtig, maar ook zo raar. Daar wilde ik meer van weten. Maar ik heb vroeger nooit gezegd: ik wil weervrouw op televisie worden. Dat leek me doodeng, niks voor mij.'

In een noodgebouwtje op het terrein van de Holland Media Groep bereidt Helga van Leur drie keer per week haar weerpraatjes voor. 'De weerkaarten maak ik zelf, en wat ik vertel, verzin ik ter plekke voor de camera. Ik probeer op dat moment heel geconcentreerd te denken wat mensen interesseert, en daar haak ik op in. En als er bijvoorbeeld in Griekenland branden woeden, dan doe ik daar iets mee.'

Een presentator van het weerbericht moet eigenlijk wel meteoroloog zijn, vindt sexy Helga van Leur. 'Het voordeel is dat ik zelf kan verzinnen wat ik ga zeggen. Ik heb de theorie gehad, dus ik sta boven de stof. Daarnaast heeft het weer nu eenmaal iets serieus. Een leuke meid die een tekstje voorleest, dat werkt gewoon niet. In Nederland prikken mensen daar doorheen. Ik pas ook op dat ik me niet opzichtig kleed, want het gaat om het bericht wat ik breng, niet om mij.'

Helga van Leur volgde van 1989 tot 1994 in Wageningen de studie Bodem, Water en Atmosfeer. Daarin zijn hydrologie, meteorologie en geologie geïntegreerd. Omdat ze in haar eerste jaar de ziekte van Pfeiffer kreeg, werd ze geen lid van een studentenvereniging. 'Dat is in Wageningen eigenlijk niet nodig. Het is een groot dorp, heel gemoedelijk. Als ik door het centrum fietste, dan kwam ik altijd wel bekenden tegen.'

In haar studententijd heeft Helga van Leur zelfvertrouwen gekregen. 'Naast de kennis die ik tijdens mijn studie opdeed, heb ik geleerd dat je ergens zomaar op af kunt stappen, en dat het dan negen van de tien keer positief uitpakt. Een beetje de Emile Ratelband-filosofie. Ik vond heel spannend om te gaan studeren en dacht: ik kan het vast niet. Maar het bleek honderd procent mee te vallen.'

Helga van Leur specialiseerde zich in meteorologie en volgde naast haar studie veel bijvakken, als psychologie, bedrijfskunde en onderwijskunde. 'Dat vond ik ook het leuke van mijn studietijd. Je krijgt de kans om verder te kijken dan alleen datgene waar jij mee bezig bent. Dat kan je later veel voordeel opleveren.

'Stel dat ik mijn beroep niet meer kan uitoefenen. Televisie is natuurlijk leuk, maar het is ook heel fragiel en hard. Vandaag ben je populair, maar morgen zijn ze misschien op je gezicht uitgekeken. En de meteorologiewereld zelf is heel klein. Je kunt werken bij Meteoconsult, bij het KNMI of bij de luchtmacht, en dan houdt het eigenlijk wel op.'

Helga van Leur liep in het derde jaar van haar studie stage in de weerkamer van Meteoconsult, en kon daar na haar studie direct aan het werk. Meteoconsult maakt niet alleen weersverwachtingen voor radio, tv en kranten, maar ook voor het bedrijfsleven en voor particulieren. Van Leur werd al snel ingezet voor de radio. En toen RTL 5 Nieuws en Weer vorig jaar werd opgezet, zochten ze naast Peter Timofeeff nog iemand voor de presentatie.

Helga van Leur werd gevraagd om een screentest te doen, naar aanleiding waarvan ze tot haar stomme verbazing werd uitgekozen. 'Het kwam eigenlijk heel slecht uit, ik was begonnen met de marketingopleiding Nima-a en Nima-b om wat verder te kijken dan mijn eigen vakgebied alleen. Ik had toen een nieuwe baan en deed de studie ernaast. Dat was gekkenwerk hoor, zoiets doe ik nooit meer.'

Hoewel het weer haar nog lang niet verveelt - 'pas na zeven jaar schijn je ieder weertype een keer te hebben meegemaakt' - overweegt ze toch om binnenkort een nieuwe studie te gaan doen, psychologie of 'iets met communicatie'. Misschien dat ze ooit nog eens bedrijfstrainingen gaat geven.

Helga van Leur: 'Misschien zou ik dat ook wel kunnen bereiken zonder te studeren, maar dat is mijn manier niet. Ik ben altijd bang dat mensen denken: ''O dat is wel een aardig meisje, we geven haar een kans''. Voor ik ergens aan begin, wil ik heel zeker weten dat ik het goed doe. Dat ik capabel ben en grondig voorbereid. Anders zou ik het niet kunnen.'

De gelukwensen kwamen uit alle hoeken, toen weervrouw Helga van Leur eind mei met haar danspartner Marcus van Teijlingen de finale van Dancing with the stars won. “Ik heb ervan geleerd dat je in feite alles kunt aanpakken, zolang je er maar vol tegenaan gaat.”

Kan dat eigenlijk wel? Praten met Helga van Leur zónder het over het weer te hebben? De weervrouw lacht een gulle lach: “Túúrlijk kan dat! Mijn leven bestaat uit meer dan het weer. Maar je hebt gelijk, het weer is met alles verweven."

"Van simpele dingen als: heb ik vandaag een regenjas nodig?, tot aan de invloed van het weer op onze economie. Als het lange tijd droog is, mislukken de oogsten en stijgen de prijzen. Ook campagnes van supermarkten haken in op het weer. Je ziet geen reclame voor ijsjes als het vriest. En je haar groeit harder als het warm is. Dan moet je vaker naar de kapper.’’

Helga van Leur is inmiddels al ruim tien jaar de weervrouw van RTL. “Het is een prachtvak!” Ze wordt geprezen om haar heldere en tegelijkertijd ontspannen manier van presenteren. Door internationale vakgenoten is ze in 1998 zelfs tot Beste weervrouw van de wereld gekozen.

Glitterjurkje
Voor veel kijkers was haar optreden bij Dancing with the stars een aangename verrassing. “Mensen zeiden: hé, een heel andere Helga van Leur. Ze maakt lol. Ik ben altijd mezelf, maar bij het weerbericht gaat het in eerste instantie om de informatie.”

Nog steeds krijgt ze reacties op haar wekenlange dansavontuur, dat door miljoenen mensen is bekeken en dat eindigde met een glitterbol als trofee. “Die reacties komen uit de meeste onverwachte hoeken. Mensen van heel ver weg, een vriendin van vroeger, de Universiteit van Wageningen. En het consultatiebureau stuurde een kaartje. Geweldig toch?”

Er is zeker een verschil tussen de weer-Helga en de dans-Helga, beaamt ze heftig knikkend. “De dans-Helga van Leur kan wat extraverter zijn. Ook in kleding. Als ik in een glitterjurkje het weer zou presenteren... haha, dat kan gewoon niet. Ten tijde van de show heb ik in mijn weerbericht nooit gerefereerd aan het dansen. Het zijn twee verschillende dingen. Ik snap dat je op televisie maar een heel klein stuk van iemand ziet. Persoonlijkheid is meer dan dat stukje beroep dat je uitoefent.”

Ondanks al dat zwieren en zwaaien, noemt ze zichzelf niet sportief. “Als ik na een trainingsdag van zes uur uit de auto stapte, was ik net een oud vrouwtje. Ik liep nog krommer dan iemand die een rollator nodig heeft, vreselijk. Zodra je stil zit, wordt alles gevoelig. Na de eerste ochtend dat we getraind hadden, zat ik meteen helemaal vast in mijn schouders. Ik kon me niet meer verroeren. De fysiotherapeut moest er aan te pas komen om me weer los te masseren.”

Helga van Leur is er fysiek sterker door geworden. “Dansen is een ultieme vorm van fitness. Je moet alle spieren gebruiken. Vooral je rugspieren. Die gebruik ik normaal niet zo. Nu ben ik weer wat ingezakt, ik moet er op letten. Ik probeer me nu meer bewust te zijn van mijn houding. Probeer rechter te staan.”

Ook geestelijk heeft het haar een oppepper gegeven. “Ik heb ervan geleerd dat je in feite alles kunt aanpakken, zolang je er maar vol tegenaan gaat. Het heeft me zelfverzekerder gemaakt.” Ze had niet verwacht dat de impact van het programma zo overweldigend zou zijn.

“Ik krijg nog steeds mailtjes van mensen voor wie ik een bron van inspiratie ben geweest, omdat ik als moeder van drie jonge kinderen iets heb opgepakt wat ik totaal niet kon. Je hoeft niet de allerbeste te zijn, maar het heeft wel iets losgemaakt. Dat is het grootste cadeau dat ik mensen heb kunnen laten meegenieten van mijn avontuur.”

Spaarlampen
Toch nog even terug naar het weer. Helga van Leur is ook actief in het ‘lezingencircuit’. Gemiddeld één keer per week geeft ze een lezing over het weer en alles wat daarbij komt kijken. “Het klimaat is hot, daar valt veel over te vertellen. Dat half uur of die drie kwartier klets ik met het grootste gemak vol. Ik kan daar veel achtergrondinformatie kwijt die niet in een weerpraatje past.”

“Of ik me zorgen maak over het milieu? Aan de ene kant niet, ik denk dat we ons wel aanpassen. We bouwen hogere dijken, de vegetatie verandert, we verzinnen wel weer wat tegen de ziektes die zullen komen. Alleen zijn er ook mensen die dat vermogen en die kennis niet hebben. Daar gaan slachtoffers vallen. Daar maak ik me wel zorgen over.”

Om haar eigen steentje bij te dragen, heeft ze al vijftien jaar geleden de gloeilampen in huis vervangen door spaarlampen en een hybride auto gekocht. “Daar heb ik heel bewust voor gekozen. Ik wil niet een te kleine auto, dat gaat niet met drie kleine kinderen. Maar dan wel een hybride. Je kunt zeggen: het haalt weinig uit als maar één individu het doet, maar daar geloof ik niet in. Als veel mensen met elkaar kleine dingen doen, maakt dat het verschil.”

Het favoriete vakantieweer van Helga van Leur? “24 graden, wisselend bewolkt. Het hoeft voor mij niet onbewolkt te zijn. Ik vind het juist mooi als er af en toe een wolkje voorbijtrekt. Als het te warm is, vind ik het niet fijn. Dan doe ik alles dicht en ga ik binnen zitten.”Helga van Leur, onlangs verkozen tot 'Weervrouw van het Jaar', slaat een aanbod van het blootblad Playboy voor een naakt cover fotoshoot niet meteen af.

Helga van Leur werd vlak voor de opnames van het weerbericht gebeld door Ruud de Wild van Radio 538. "Luister je wel eens naar 53N8CLUB? In dat programma zijn ze bezig met een petitie om jou naakt in Pl@yboy te krijgen", vertelde de radio-dj.

De brunette was met stomheid geslagen. "Ik?! In Pl@yboy? Gaat het soms slecht met het blad? Ik weet niet zo goed waar ik hier van moet vinden. Ik zou eerst met de baas van RTL moeten overleggen. Ik ben officieel freelancer, dus ben benieuwd wat ze dan gaan zeggen."

Ruud probeerde vervolgens een dealtje te sluiten met de populaire sexy weervrouw. "Als honderdduizend mensen de petitie tekenen, doe je het dan?" Helga van Leur: "Zoveel?! Nou, dan ga ik in ieder geval met RTL praten."

Radio 538 is dus een petitie gestart om weervrouw Helga van Leur in de Playboy te krijgen. De sexy weervrouw van RTL zei op de radio bij Ruud de Wild dat ze zou nadenken over een naaktshoot.
Maar dan moeten er wel eerst 100.000 mensen hun handtekening ervoor zetten.  ''Als ze dat voor elkaar krijgen, dan ga ik inderdaad even met RTL praten."

Helga van Leur was dinsdag in eerste instantie nogal overrompeld door de vraag over de naaktshoot, maar zei niet meteen 'nee'. " Ik denk dat ik eerst met de RTL-bazen moet overleggen," zo dacht de weervrouw hardop. "Ik ben officieel freelancer, dus even kijken wat ze dan gaan zeggen."

Binnen een paar dagen zijn er inmiddels 14.278 mensen die de petitie hebben ondertekend.

53N8CLUB producer Daniel Daniel is fan van Helga van Leur en wil haar graag in de Playboy krijgen! Dus werd er een petitie gestart, maar wat vindt Helga van Leur eigenlijk van dit idee? In Ruuddewild.nl werd het gecheckt. Wat blijkt? Als 100.000 mensen voor de shoot zijn, dan wil ze er zeker over nadenken!

Door de vele reacties om weervrouw Helga van Leur naakt in het mannenblad te krijgen voor een glamour bloot fotoshoot lag de site van Radio 538 zelfs een hele tijd plat.
Helga van Leur is niet de eerste bekende Nederlandse vrouw die uit de kleren gaat voor het mannenmagazine. Hieronder een selectie van bekende Nederlanders die eerder al naakt verschenen zijn in de Nederlandse uitgave van Playboy Magazine:

    * Aukje van Ginneken (december 2003)
    * Belinda Meuldijk (maart 1992)
    * Bettine Vriesekoop (juli 1995)
    * Birgit Schuurman (december 2010)
    * Bridget Maasland (mei 2006)
    * Daphne Deckers (januari 1998)
    * Do (december 2008)
    * Esmarel Gasman (oktober 2007)
    * Froukje de Both (december 2001 en juni 2002)
    * Georgina Verbaan (december 2004)
    * Heleen van Royen (december 2006)
    * Isa Hoes (mei 1997)
    * Jerney Kaagman (mei 1983)
    * Josefine van Asdonk (1998)
    * Julia Samuel (maart 1999)
    * Katja Schuurman (oktober 2002 en mei 2004)
    * Kelly van der Veer (februari 2002)
    * Klarissa Patijn (juni 2003 en juli 2004)
    * Leontien Ceulemans (februari 1991)
    * Leontine Ruiters (februari 1997)
    * Lieke van Lexmond (december 2007 en oktober 2008)
    * Manuela Kemp (april 2000)
    * Marian Mudder (november 1999)
    * Myrna Goossen (april 1998)
    * Nicolette Kluijver (april 2010)
    * Patricia Paay (1984, 1996, december 2009)
    * Rachel ter Horst (december 1993, januari, juli 1994, december 1994, april 1995, december 1999 en oktober 2001)
    * Rebecca Loos (januari 2006)
    * Robine van der Meer (juni 2003)
    * Sonja Silva (januari en november 2003)
    * Tanja Jess (december 2000 en januari 2001)
    * Tatjana Simic (december 1987, juni 1990, mei 1991, augustus 1992, november 1993, augustus 1995, november 1995, november 1996 en februari 1999)
    * Tonny de Jong (maart 2002)
    * Touriya Haoud (juni 2005)
    * Valerie Zwikker (juli 2005)
    * Viola Holt (december 1984)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten